De romeinen vereerden de paddestoelen. In Midden en Zuid-Amerika bestaan er eeuwenoude rituelen, waarin hallucinogene paddestoelen worden genuttigd door de plaatselijke genezers of genezeressen. In Nederland was de paddestoel vooral in de middeleeuwen een stuk minder populair. Paddestoelen werden als geheimzinnig beschouwd, omdat ze ogenschijnlijk 's nachts verschenen en geen voedsel nodig hadden. De mysterieuze cirkels waarin de paddestoelen soms groeiden werden gezien als plaatsen waar heksen hun rituelen uitvoerden, vandaar ook de naam heksenkringen. Heksenkring krijgt vertaald naar het Engels echter een stuk positievere betekenis, het Engelse fairy-ring (feeën-kring) komt voort uit een eeuwenoude folklore. Men geloofde dat de paddestoelen de voetstappen van in een kring dansende feeën volgde. Tegenwoordig vinden we alleen nog in allerlei sprookjes en mythen, de sporen van hoe wij vroeger over paddestoelen dachten.

Op dit moment wordt de paddestoel en dan vooral de champignon gezien als een zeer smakelijk ingrediënt in allerlei recepten. Veel andere soorten eetbare paddestoelen zijn nog relatief onbekend in de Nederlandse keuken. De chapmignon werd in 1651 in de omgeving van Parijs voor het eerst op tamelijk grote schaal geteeld door het begieten van afval van de meloenenteelt met waswater van rijpe champignons. Sindsdien ontdekte men steeds betere en effectievere methodes om champignons te kweken. Tegenwoordig zijn er grote bovengrondse kweekerijen, waarin het proces van inbrengen en verwijderen van champignoncompost volledig is gemechaniseerd. Pas de laatste 15 jaar worden ook andere paddestoelen- soorten op grote schaal gekweekt in Nederland. Het gaat hierbij vooral om de oesterzwam.

De hallucinogene paddestoel was de afgelopen jaren vaak in het nieuws. De zogenaamde smart-shops waar deze paddestoel werd verkocht werd steeds populairder en de vraag of deze "smart-drugs" nou hard- of soft-drugs was hield veel mensen bezig. Het nuttigen van deze "paddo's" is echter al een eeuwenoud gebruik en speelt een centrale rol in de cultuur van veel landen in midden en Zuid-Amerika. Daar werd deze "magic mushroom" gebruikt in godsdienstige of genezende rituelen. De eerste westerse mensen die dit hallucinoge middel tot zich namen was de fammilie Wasson, dit gebeurde op 5 juli 1955. Deze maakte zijn ontdekking bekend aan de rest van de wereld, al snel volgden allerlei onderzoeken. De paddestoel werd getest op zijn werkzame stof, die verdacht veel op LSD leek. Allerlei experimenten, met name in de psychiatrie en medische wetenschap werden uitgevoerd. Deze ontwikkelingen bleven niet onopgemerkt bij de jongeren in de Verenigde staten en al snel ontstonden de eerste "recreational users" van de paddo. Pas veel later zijn de ontwikkelingen rond de hallucinoge paddestoel overgewaaid naar Nederland.


Op alle informatie op deze website berust een copyright. © 2000 E-lastic Webdesign.