Paddestoelen behoren tot de schimmels. Hieronder wat het een en ander uitgelegd over schimmels die paddestoelen heten.
 
Wat is een schimmel?

Hoewel Schimmels vaak op planten lijken, behoren ze tot een totaal ander deel van de natuur. Tot de schimmels behoren niet alleen gisten, maar ook soorten die paddestoelen vormen. In tegenstelling tot planten kunnen schimmels geen eigen voedsel aanmaken. In plaats daarvan nemen ze voedsel op uit levende of dode organismen via een netwerk van draden. Vele planten zich voort door minieme sporen af te geven.

Links:
1. Lamellen of Plaatjes
2. Sporen beschermd door de hoed
3. Steel bestaat uit draden
4. Beurs onder de grond
 
Levenscyclus

Het grootste deel van hun leven zitten schimmels in hun voedsel verborgen. Voor voorplanting verspreiden de vruchtlichamen sporen in de lucht. Sommige soorten ontwikkelen parapluvormige vruchtlichamen, die paddestoelen heten. Andere hebben zakvormige stijfzwammen of minimieme capsules die de sporen wegschieten. Als een spore op een geschikte plaats landt, ontkiemt die en vormt een nieuw netwerk van voedingsdraden.

Rechts:
1. Sporen vormen
2. Sporen vrijlaten
3. Draden ontwikkelen
4. Vruchtlichaam groeit
 
Bosschimmels

Schimmels zijn, samen met bacteriŽn, de belangrijkste recyclers in de natuur. Ze breken organisch materiaal af, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die weer door planten kunnen worden gebruikt. Schimmels komen vooral veel bossen voor, waar ze een voortdurende strijd voeren met levende bomen. Sommige soorten dringen levend hout binnen om het rottingsproces in gang te zetten. Als de boom uiteindelijk sterft, nemen andere soorten het over en breken de resten af.

Links:
1. Lamellen of Plaatjes
2. Voedings draden
 
Eetbaar of giftig?

Sommige paddestoelen zijn goed te eten, maar andere zijn uiterst giftig. De groene knolzwam is de giftigste van allemaal; als je hiervan eet, kun je in twaalf uur later dood zijn. Van andere giftige soorten kun je ernstig ziek worden, maar volwassen mensen gaan er zelden aan dood. Het is moeilijk om eetbare en giftige paddestoelen uit elkaar te houden. Als je er geen verstand van hebt, kun je ze beter laten staan. Een bekende eetbare paddestoel, naast de oesterzwam, is de truffel.

Rechts:
1. Hoed
2. Ruwe ring om de steel
3. Knolvormige onderkant
 


Wil je zien hoe een
heksenkring onstaat?
Klik dan hier.
Heksenkringen

Als schimmelsporen op grasgrond terechtkomen, groeien ze uit tot een netwerk van draden die in alle richteingen uitwaaieren. Ze onttrekken langzaam maar zeker al het voedsel uit grond om hen heen. De draden in het midden van het netwerk sterven af, maar de draden vlakbij de grond aan de buitenrand groeien door. Daardoor wordt het netwerk kringvormig. Als er paddestoelen uit komen, is boven de grond een 'heksenkring' te zien.

Links:
1. Paddestoelen kring
2. Draden
3. Begin punt
 


Op alle informatie op deze website berust een copyright. © 2000 E-lastic Webdesign.